Συντονιστείτε με τη σελίδα μου στο Facebook και ανταλλάξτε τις απόψεις σας με ανθρώπους που σας μοιάζουν και σας καταλαβαίνουν!

https://www.facebook.com/ZohXorisGloutenhKaiMeta

Blog

Τυρόπιτα χωριάτικη με φύλλο

2013-09-02 13:41

Υλικά:

  • 500 γρ. μείγμα για φύλλο χωρίς γλουτένη (καπλανίδη)
  • 2 μεγάλες κουταλιές γιαούρτι (αγελαδίτσα)
  • λιγο παραπανω από μισο κουτακι σοδα (αναψυκτικο)
  • 4 κουταλιες σπορελαιο
  • 1 κουταλια κορνφλαουερ χωρις γλουτενη
  • 1 πρεζα αλατι
  • λιγη ζαχαρη
  • 1 αυγο


Για τη γέμιση:

  • 2 αυγα χωριατικα
  • 100 γρ  γαλα
  • φέτα ή τυρί της αρεσκείας σας


Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τη σόδα, 2 κουταλιές λάδι , διαλύουμε το γιαούρτι, το αλάτι και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να χυλώσει και προσθέτουμε το κορν φλάουερ. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας. Στη συνέχεια βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και ζυμώνουμε με το χέρι για αρκετή ώρα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τόσα μέρη όσα τα φύλλα που θέλουμε να ανοίξουμε.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με ρολό το φύλλο μας . το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι. Κάθε φύλλο το λαδώνουμε. Πρέπει να βγαίνει λεπτό (περίπου 8/10 του χιλιοστού) και τραγανό, χωρίς να σκληραίνει. Μετά από 3 στρώσεις προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης και στην συνέχεια τα υπόλοιπα φύλλα. Με ένα πινέλο αλοίφουμε το τελευταίο φύλλο με ένα χτυπημένο αυγό. Χαράζουμε την τυρόπιτα και ψήνουμε για περίπου μισή ώρα στους 180°C στον αέρα.

Πηγή: https://greekceliacinfo.blogspot.gr/2012/01/blog-post_24.html

Συμβουλές για το φύλλο από την ίδια πηγή:

  • Σόδα – για το τραγανό του φύλλου 
  • Γιαούρτι– για την αφράτη ελαστικότητα (δίχως να είναι λάστιχο)
  • Λάδι – γιατί ή κανονική συνταγή έχει μπόλικο 
  • Κορν φλάουερ – γιατί στην κανονική συνταγή προσθέτουμε λίγο για να πλάθεται ευκολότερα

Γλυκό σαλάμι (ή μωσαϊκό)

2013-08-26 16:55

Υλικά:

  • 225 γρ. σπασμένα μπισκότα χωρίς γλουτένη (εγώ χρησιμοποίησα τις βάφλες της "3 PAULY")
  • 1 κούπα κακάο χωρίς γλουτένη - διαλέξτε το με προσοχή!
  • 2 1/2 κούπες ζάχαρη άχνη - χρησιμοποιήστε καλύτερα κανονική ζάχαρη για μεγαλύτερη ασφάλεια
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 1/3 κούπας κονιάκ - πίνεται ελεύθερα ( ή 3-4 κουταλιές γάλα)
  • 1 κούπα καρύδια (ή αμύγδαλα)


Εκτέλεση:
Αφήστε το βούτυρο να μαλακώσει, όχι να λιώσει, και χτυπήστε το με τη ζάχαρη. Έπειτα προσθέστε το κακάο και το γάλα. Θρυμματίστε τα μπισκότα και αφού τα ανακατέψετε καλά με το μείγμα και τα καρύδια τυλίξτε το γλυκό σε ρολό με σελοφάν και κατόπιν με αλουμινόχαρτο. Αφήστε το μωσαϊκό να παγώσει στην κατάψυξη για αρκετή ώρα.

Ευχαριστώ την Μ.Δ. για την υπέροχη συνταγή της.

Καρυδόπιτα

2013-08-17 17:13

Υλικά:

  • 2 κούπες καρυδόψιχα τριμμένη
  • 2 κούπες αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 10 -11 αυγά
  • 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ (πίνεται ελεύθερα)
  • 2 κ. γλ. μπέικιν-πάουντερ χωρίς γλουτένη
  • 1/2 κ. γλ. γαρύφαλλο
  • 1/2 κ. γλ. κανέλα

Για το σιρόπι:

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 3 κούπες νερό
  • φλούδα λεμονιού ή κανέλα

(Εγώ χρησιμοποίησα τη μισή συνταγή και το αποτέλεσμα ήταν υπεραρκετό)

 

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Κατόπιν χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο λίγο το ασπράδι. Μετά ρίχνουμε το κονιάκ στο οποίο έχουμε διαλύσει το μπέικιν. Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι και το καρύδι, την κανέλα (ή τη φλούδα λεμονιού) και το γαρύφαλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα. Μπορείτε αν θέλετε να αλείψετε το ταψί σας με βούτυρο πριν βάλετε σε αυτό το μείγμα. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και το περιχύνουμε όσο είναι ζεστό στο κρύο γλυκό ή το αντίθετο.

 

Απολαμβάνουμε την καρυδόπιτά μας με παγωτό - πάντα χωρίς γλουτένη!

 

Ευχαριστώ την Μ.Δ. για την υπέροχη συνταγή της!

Αρχικό blog

2013-08-12 15:31

Το νέο μας blog έχει ξεκινήσει από σήμερα. Παραμείνετε συντονισμένοι σε αυτό, και θα προσπαθούμε να σας κρατάμε ενήμερους. Μπορείτε να διαβάζετε νέες καταχωρήσεις σε αυτό το blog μέσω του RSS feed.

Τηγανίτες

2013-08-10 20:00
 

Υλικά:

  • αλεύρι χωρίς γλουτένη όσο πάρει (μισό απλό-μισό φαρίνα)
  • 1 αυγο
  • 100 γρ. γαλα
  • λίγη σόδα (αναψυκτικό)
  • λίγη ζάχαρη

 

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά ώστε να διαλυθούν και να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αλείφουμε το τηγάνι μας με λίγο βούτυρο για να μην κολλήσουν οι τηγανίτες και με ένα κουτάλι ρίχνουμε μικρές ποσότητες από το μείγμα μέσα στο τηγάνι. Γυρνάμε τις τηγανίτες και από τη μία και από την άλλη και μόλις γίνουν όσο τραγανές θέλουμε τις βγάζουμε απ' το τηγάνι και συμπληρώνουμε με βούτυρο για τις επόμενες.

 

Μπορούμε να προσθέσουμε μέλι ή και καρύδια.

 

Ευχαριστώ την Μ.Δ. για την βοήθειά της και το σύνδεσμο 

https://glouteni.blogspot.gr/search/label/%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82  για την ιδέα!


Ζεστή σοκολάτα

2013-07-29 18:24

Η αρχική συνταγή δεν προορίζεται για διατροφή χωρίς γλουτένη αλλά είναι απόλυτα κατάλληλη για Κοιλιοκακικούς.

Υλικά:

  • 1 φλ. γάλα
  • 2 κουτ. σούπας nutella (η συσκευασία αναγράφει ότι δεν περιέχει γλουτένη)
  • λίγη κανέλα


Εκτέλεση:
Βάζουμε το ένα τρίτο του γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα πάνω στο αναμμένο μάτι. Έπειτα προσθέτουμε τη nutella και ανακατεύουμε. Μόλις λιώσει τελείως προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα ανακατεύοντας μέχρι να ζεσταθεί όσο θέλουμε. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και σερβίρουμε.

Πηγή:
https://www.e-diet.gr/2012/12/5-eykoles-syntages-gia-zesti-sokolata/

Άλλες συνταγές από την ίδια πηγή:

Πηχτή ζεστή σοκολάτα
Υλικά:

  • σoκολάτα (θα βρείτε σοκολάτα χωρίς γλουτένη με την επωνυμία HOLEX σε διάφορες γεύσεις)
  • Νερό

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε σε ένα μικρό μπρίκι ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό για κάθε 85 γραμμάρια σοκολάτας (αν τη θέλουμε πιο αραιή) ή για κάθε 100 γραμμάρια (αν τη θέλουμε πιο πηχτή). Μόλις ζεσταθεί, συνεχίζοντας να έχουμε το μπρίκι στη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα σε κομματάκια μέχρι να λιώσει ανακατεύοντας με ένα κουταλάκι. Σερβίρουμε σε φλιτζάνι με κουταλάκι γιατί είναι πηχτή.

Λευκή σοκολάτα με γάλα, βανίλια και σαντιγί
Υλικά:

  • 3 1/2 φλιτζάνια γάλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γραμμάρια λευκή σοκολάτα σε μικρά κομμάτια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για τη σαντιγί:

  • 200ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλάκια της σούπας άχνη ζάχαρη
  • 4 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη σκούρα σοκολάτα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τα κομματάκια σοκολάτας. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα τελείως. Συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε το μίγμα, μέχρι να ζεσταθεί καλά, ανακατεύοντας τακτικά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια, ανακατεύουμε και μοιράζουμε σε 4 μεγάλες κούπες. Χτυπάμε στο μίξερ την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος με την άχνη και τη βανίλια σε σαντιγί. Τη μοιράζουμε πάνω από τη λευκή σοκολάτα, πασπαλίζουμε με τη σκούρα σοκολάτα και σερβίρουμε αμέσως. Αν θέλουμε, βάζουμε μέσα και ένα ξυλάκι κανέλας για το άρωμα.
                                                                               

Κανταΐφι

2013-07-23 11:22
 

Υλικά:

  • 1/2 πακέτο φιδές ριζιού WAI WAI
  • 1 ποτήρι νερού χοντροκομμένα καρύδια

Για το σιρόπι:
  • 1 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1  πακέτο βανίλια

 

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε γύρω στα 3 ποτήρια νερό χωρίς να πάρουν βράση. Βουτάμε στο ζεστό νερό τα κομμάτια του φιδέ, ένα κάθε φορά, και τα μεταφέρουμε προσεκτικά στο ταψί. Προσέχουμε να μην χαλάσει το σχήμα τους επειδή μαλακώνουν αμέσως και να τυλιχτούν στρωτά. Στρώνουμε το φιδέ κατά μήκος του ταψιού και στη μια άκρη βάζουμε μια κουταλιά από τα καρύδια. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να τρίψουμε πάνω στα καρύδια κανέλλα. Για να ροδίσουν μπορούμε να βάλουμε πάνω τους μικρά κομμάτια βουτύρου. Ψήνουμε στους 220° C μέχρι να ροδίσουν.

 

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 5' και μόλις ετοιμαστεί το σιρόπι προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε το κανταΐφι με το σιρόπι.

 

Εγώ χρησιμοποίησα το φιδέ ρυζιού με την παραπάνω επωνυμία.

Εγώ χρησιμοποίησα το φιδέ ρυζιού με την παραπάνω επωνυμία.

 

Παραλλαγές:

Για τραγανό κανταΐφι: Το σιρόπι και το κανταΐφι πρέπει να είναι σε χλιαρή θερμοκρασία.

Για μαλακό κανταΐφι: Περιχύνουμε με το σιρόπι το κανταΐφι αμέσως μόλις το το βγάλουμε από το φούρνο.

 

Πηγή:

https://glouteni.blogspot.gr/search/label/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%86%CE%B9

 

Κέικ γιαουρτόπιτα

2013-07-17 14:04

Υλικά:

  • 4 αυγά
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 2 κούπες ζάχαρη (500 γρ.)
  • 1 φαρινάπ χωρίς γλουτένη (500 γρ.)
  • 1 κ. γλ. σόδα
  • ξύσμα πορτοκαλιού ή 2 βανίλιες
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι (250 γρ.)   - σιγουρευτείτε ότι δεν περιέχει γλουτένη


Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών να γίνουν μαρέγκα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο. Μετά ρίχνουμε τη σόδα, τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού και το γιαούρτι. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι χωρίς γλουτένη. Ανακατεύουμε τη μαρέγκα με το υπόλοιπο μείγμα και ψήνουμε στους 180°C. 
 

 

Παραλλαγή:

Για σοκολατένιο κέικ αφαιρούμε λίγο από το σύνολο του αλευριού και συμπληρώνουμε με λιωμένη σοκολάτα χωρίς γλουτένη.

Βάφλες

2013-07-17 13:34

Υλικά: 

  • 3 αυγά
  • 1 1/2 κούπας αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη
  • 1 κ. γλ. αλάτι
  • 2 κ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος   - ελένξτε αν περιέχει γλουτένη
  • 1/4 κούπας σκληρό βούτυρο
  • 2 βανίλιες

 

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών να γίνουν μαρέγκα. Έπειτα, χτυπάμε λίγο τους κρόκους και ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Ύστερα, χτυπάμε τα στερεά υλικά και προσθέτουμε τα αυγά με το γάλα. Αφού χτυπηθούν καλά ρίχνουμε την μαρέγκα και την ανακατεύουμε προσεχτικά για να μην ξεφουσκώσει. Χρησιμοποιούμε βαφλιέρα ή τηγάνι.

 

Για πιο γλυκιά γεύση διπλασιάζουμε τη ζάχαρη.

 

 

Προσοχή! Η Merenda περιέχει γλουτένη ενώ η Nutella είναι ακίνδυνη.