Τυρόπιτα χωριάτικη με φύλλο
2013-09-02 13:41Υλικά:
- 500 γρ. μείγμα για φύλλο χωρίς γλουτένη (καπλανίδη)
- 2 μεγάλες κουταλιές γιαούρτι (αγελαδίτσα)
- λιγο παραπανω από μισο κουτακι σοδα (αναψυκτικο)
- 4 κουταλιες σπορελαιο
- 1 κουταλια κορνφλαουερ χωρις γλουτενη
- 1 πρεζα αλατι
- λιγη ζαχαρη
- 1 αυγο
Για τη γέμιση:
- 2 αυγα χωριατικα
- 100 γρ γαλα
- φέτα ή τυρί της αρεσκείας σας
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τη σόδα, 2 κουταλιές λάδι , διαλύουμε το γιαούρτι, το αλάτι και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να χυλώσει και προσθέτουμε το κορν φλάουερ. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας. Στη συνέχεια βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και ζυμώνουμε με το χέρι για αρκετή ώρα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τόσα μέρη όσα τα φύλλα που θέλουμε να ανοίξουμε.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με ρολό το φύλλο μας . το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι. Κάθε φύλλο το λαδώνουμε. Πρέπει να βγαίνει λεπτό (περίπου 8/10 του χιλιοστού) και τραγανό, χωρίς να σκληραίνει. Μετά από 3 στρώσεις προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης και στην συνέχεια τα υπόλοιπα φύλλα. Με ένα πινέλο αλοίφουμε το τελευταίο φύλλο με ένα χτυπημένο αυγό. Χαράζουμε την τυρόπιτα και ψήνουμε για περίπου μισή ώρα στους 180°C στον αέρα.
Πηγή: https://greekceliacinfo.blogspot.gr/2012/01/blog-post_24.html
Συμβουλές για το φύλλο από την ίδια πηγή:
- Σόδα – για το τραγανό του φύλλου
- Γιαούρτι– για την αφράτη ελαστικότητα (δίχως να είναι λάστιχο)
- Λάδι – γιατί ή κανονική συνταγή έχει μπόλικο
- Κορν φλάουερ – γιατί στην κανονική συνταγή προσθέτουμε λίγο για να πλάθεται ευκολότερα