Καρυδόπιτα
Υλικά:
- 2 κούπες καρυδόψιχα τριμμένη
- 2 κούπες αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 2 κούπες ζάχαρη
- 10 -11 αυγά
- 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ (πίνεται ελεύθερα)
- 2 κ. γλ. μπέικιν-πάουντερ χωρίς γλουτένη
- 1/2 κ. γλ. γαρύφαλλο
- 1/2 κ. γλ. κανέλα
Για το σιρόπι:
- 2 κούπες ζάχαρη
- 3 κούπες νερό
- φλούδα λεμονιού ή κανέλα
(Εγώ χρησιμοποίησα τη μισή συνταγή και το αποτέλεσμα ήταν υπεραρκετό)
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Κατόπιν χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο λίγο το ασπράδι. Μετά ρίχνουμε το κονιάκ στο οποίο έχουμε διαλύσει το μπέικιν. Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι και το καρύδι, την κανέλα (ή τη φλούδα λεμονιού) και το γαρύφαλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα. Μπορείτε αν θέλετε να αλείψετε το ταψί σας με βούτυρο πριν βάλετε σε αυτό το μείγμα. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και το περιχύνουμε όσο είναι ζεστό στο κρύο γλυκό ή το αντίθετο.
Απολαμβάνουμε την καρυδόπιτά μας με παγωτό - πάντα χωρίς γλουτένη!
Ευχαριστώ την Μ.Δ. για την υπέροχη συνταγή της!